Żywność ekologiczna jest coraz powszechniej obecna w sklepach spożywczych. Jej producenci wychwalają jej zalety, gwarantując, że jest ona bogatsza w składniki odżywcze i witaminy. A jak jest naprawdę? Jakie zalety i wady posiada eko jedzenie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Skorzystaj z naszych wskazówek!
Zalety i wady eko żywności
O zaletach eko żywności zapewne słyszeliśmy nie raz. Przede wszystkim posiada ona mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Ponadto metody produkcji takiej żywności są przyjazne środowisku. Warto wspomnieć również o tym, że żywność ekologiczna zawiera dużo mniej azotanów, fosforanów, a także pozostałości pestycydów. Wiele osób chwali ją także za walory smakowe i łatwość przechowywania. Jednak jedzenie eko posiada także wady. Możemy do nich zaliczyć przede wszystkim wysoką cenę produktów, a także ich dostępność. Bardzo często jedzenie ekologiczne pojawia się tylko w specjalnych sklepach. Niektórzy ludzie, wymieniając wady tego jedzenia wspomina również ich nieatrakcyjny wygląd, w przeciwieństwie do produktów konwencjonalnych, które są dużo bardziej kolorowe i dorodne.
Żywność ekologiczna — na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kupując żywność ekologiczną, należy zwrócić uwagę na to, czy posiada ona odpowiednie certyfikaty. Gwarancję ekologicznego pochodzenia potwierdza obecność obowiązującego znaku produktu ekologicznego na etykiecie. Jest nim wizerunek Euroliścia, czyli liścia stworzonego z gwiazdek na zielonym tle. Inne znaki związane z żywnością ekologiczną to znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego czy symbol Ekoland. Obok znaku eko żywności, na etykiecie powinny znaleźć się także takie dane jak numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej czy informacja o miejscu wyprodukowania produktu.
Was this helpful?
3 / 0