Witamina B5 występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych. Jest to kwas pantotenowy, który jest syntetyzowany przez florę jelitową, choć nie znane są dane dotyczące stopnia jej wykorzystania z tego źródła. Spośród witamin z grupy B witamina B5 jest najbardziej wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Pod wpływem promieni słonecznych lub podczas gotowania szybko ulega zniszczeniu. Jest rozpuszczalna w wodzie, a zatem okazuje się niezastąpiona w procesach życiowych komórek. Aktywną postacią kwasu pantotenowego jest koenzym A, który aktywnie uczestniczy w wielu procesach metabolicznych.
Zadanie witaminy B5
Witamina B5 pełni bardzo istotne funkcje w organizmie – oddziałuje między innymi na przemiany białkowo-tłuszczowe oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto bierze ona udział w syntezie hormonów steroidowych, takich jak kortyzol, testosteron, estradiol i progesteron, oraz neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy. B5 uczestniczy także w syntezie witaminy A oraz witaminy D.
Witamina B5 – niedobór
Z racji tego, iż kwas pantotenowy występuje w wielu różnych produktach spożywczych, niedobór jest dość rzadki. Występuje jedynie u osób, które mają niedobory innych składników odżywczych, co obserwuje się w przypadku poważnego niedożywienia. Inne rzadkie przypadki obserwuje się u osób z mutacjami genetycznymi, w których kwas pantotenowy nie może być metabolizowany.
Objawy niedoboru witaminy B5 mogą obejmować:
- bóle głowy,
- ogólne zmęczenie,
- drażliwość, niepokój,
- bezsenność,
- nudności, wymioty, skurcze żołądka,
- drętwienie lub pieczenie dłoni lub stóp,
- skurcze mięśni
Was this helpful?
0 / 0