Witamina B5

Witamina B5

Witamina B5 występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych. Jest to kwas pantotenowy, który jest syntetyzowany przez florę jelitową, choć nie znane są dane dotyczące stopnia jej wykorzystania z tego źródła. Spośród witamin z grupy B witamina B5 jest najbardziej wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Pod wpływem promieni słonecznych lub podczas gotowania szybko ulega zniszczeniu. Jest rozpuszczalna w wodzie, a zatem okazuje się niezastąpiona w procesach życiowych komórek. Aktywną postacią kwasu pantotenowego jest koenzym A, który aktywnie uczestniczy w wielu procesach metabolicznych.

Zadanie witaminy B5

Witamina B5 pełni bardzo istotne funkcje w organizmie – oddziałuje między innymi na przemiany białkowo-tłuszczowe oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto bierze ona udział w syntezie hormonów steroidowych, takich jak kortyzol, testosteron, estradiol i progesteron, oraz neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy. B5 uczestniczy także w syntezie witaminy A oraz witaminy D.

Witamina B5

Witamina B5 – niedobór

Z racji tego, iż kwas pantotenowy występuje w wielu różnych produktach spożywczych, niedobór jest dość rzadki. Występuje jedynie u osób, które mają niedobory innych składników odżywczych, co obserwuje się w przypadku poważnego niedożywienia. Inne rzadkie przypadki obserwuje się u osób z mutacjami genetycznymi, w których kwas pantotenowy nie może być metabolizowany.

Objawy niedoboru witaminy B5 mogą obejmować:

  • bóle głowy,
  • ogólne zmęczenie,
  • drażliwość, niepokój,
  • bezsenność,
  • nudności, wymioty, skurcze żołądka,
  • drętwienie lub pieczenie dłoni lub stóp,
  • skurcze mięśni

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *