Slow Food narodził się w ubiegłym wieku, jednak to głównie teraz zdobywa rzesze oddanych miłośników. Jest to jednocześnie nazwa organizacji jak i całego ruchu skupionego wokół „powolnego” życia. Podstawowym elementem ideologii jest właśnie ono: niespieszne, uważne życie, skupione na pielęgnowaniu tego, co mamy i czego doświadczamy. Jest więc to ideologia skupiająca się nie tylko na jedzeniu, ale na całym trybie prowadzonego przez nas życia.
Żywność Slow Food
Z ostatniego punktu wynika, że żywność w stylu Slow Food nie jest poddawana obróbce takiej jak smażenie i miksowanie. Nie może również zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Dopuszczalne metody przygotowywania produktów spożywczych to wędzenie, marynowanie, wyciskanie i dojrzewanie. Wytwarzana metodami Slow Food żywność ma wyjątkowy aromat i doskonały smak. Charakteryzuje ją dobra przyswajalność – o wiele rzadziej, niż żywność przemysłowa, powoduje uczulenia czy zatrucia pokarmowe. Miłośnicy Slow Food uważają, że odżywianie się w ten sposób chroni przed wieloma chorobami, poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu.
Restauracje Slow Food
W Slow Foodzie chodzi o to, by jeść z przyjemnością. W myśl tej idei celebrujemy chwile spędzone za stołem, wybierając świadomie i cieszymy się smakiem. Restauracja Slow Food jest zatem miejscem, które zapewnia taką atmosferę. Ale to oczywiście nie wszystko. Głównym przesłaniem jest tutaj „ochrona prawa do smaku”. Z jednej strony chodzi o wspomniane wcześniej cieszenie się smakiem podczas jedzenia i odkrywanie kolejnych jego warstw. A z drugiej o dość zatrważający fakt, że na świecie istnieją tak naprawdę miliony gatunków warzyw, a mimo to tylko dziesięć z nich stanowi aż 90% światowej produkcji. Oznacza to, że tak naprawdę jesteśmy pozbawiani tak wielu tysięcy smaków, których prawdopodobnie nigdy nie spróbujemy… W restauracji z rekomendacją Slow Food mamy szansę zatem zetknąć się z rzadszymi, zwykle regionalnymi produktami i docenić ich smak.
Was this helpful?
0 / 0