Zbilansowana dieta w przypadku wielu osób to klucz do dobrego samopoczucia i wyglądu, zdrowia i długiego życia. W takiej diecie powinny znaleźć się różnego rodzaju posiłki bogate nie tylko w białko, które jest podstawowym budulcem mięśni, ale również węglowodany oraz tłuszcze. Niestety są również osoby, które ze względu na chorobę jak cukrzyca czy insulinooporność, nie będą w stanie prowadzić klasycznej diety i potrzebują specjalistycznych posiłków, w skład których wchodzą produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Na czym polega indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to nic innego, jak pewnego rodzaju wskaźnik, informujący o wzroście stężenia glukozy we krwi po tym jak dany produkt węglowodanowy zostanie przez nas zjedzony. Jest to porównane ze wzrostem, jaki miałby miejsce po spożyciu węglowodanów z glukozy o takiej samej ilości. Wyróżniamy 3 typy produktów, jakimi są: produkty o niskim indeksie glikemicznym, średnim indeksie glikemicznym, a także wysokim indeksie glikemicznym. Na to, w której kategorii dany produkt się znajduje, wpływa między innymi stopień przetworzenia, dojrzałości, czy też rozdrobnienia.
Dieta bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to w głównej mierze zielone warzywa, większość owoców, produkty pełnoziarniste, czy też mięso i ryby. Jeśli jednak masz problem ze skomponowaniem takiej diety, warto sprawdzić ofertę cateringu GetFit, który oferuje również posiłki bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Was this helpful?
0 / 0