Papryka faszerowana kaszą jaglaną- przepis

papryka faszerowana kaszą jaglaną

Szukasz sposobu na szybki i zdrowy obiad, który bez problemu przygotujesz samodzielnie w kuchni? Papryka faszerowana kaszą jaglaną to idealna propozycja dla Ciebie. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne, do przygotowania tego pysznego posiłku.

papryka faszerowana kaszą jaglaną

Składniki potrzebne do wykonania dania

Papryka faszerowana kaszą jaglaną to szybki sposób na danie pełne zdrowych składników odżywczych. Do przygotowania obiadu będą potrzebne następujące składniki:

  • papryka czerwona (3 sztuki)
  • pomidory (4 sztuki) lub opcjonalnie-1 puszka pomidorów
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół cukinii
  • jedna cebula
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 20 dag świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ¼ łyżeczki chili w proszku lub ½ łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz

Papryka faszerowana kaszą jaglaną- sposób przygotowania

Na początku należy opłukać kaszę jaglaną w gorącej wodzie, a następnie zalać ją w 1 szklance wrzątku i gotować około 12 minut aż do miękkości. Cebula i czosnek powinny być pokrojone na drobną kostkę. Pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w plasterki, a cukinię w półplasterki. Olej należy rozgrzać, następnie podsmażyć na nim pokrojone pieczarki i cebulę i doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Kiedy pieczarki się zarumienią, dodajemy czosnek oraz cukinię, po chwili smażenia chili oraz pomidory. Całość należy dusić przez około 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę i mieszankę łączymy z kaszą jaglaną. Paprykę należy przedzielić na pół, wyjąć nasiona, doprawić solą i polać oliwą. Następnie przygotowany farsz rozdzielamy na wszystkie połówki papryki. Przygotowane danie  bez przykrycia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez pół godziny. Papryka faszerowana kaszą jaglaną jest gotowa. Można podać ją z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Równie dobrze smakuje z sosem na bacie jogurtu.

Was this helpful?

1 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *