Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Z czarnego kminku pozyskuje się olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest dobrze zbilansowana dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki. Jednym z najbardziej nieocenionych ich źródeł są zimnotłoczone oleje roślinne. W zależności od rodzaj rośliny, z której zostały pozyskane cechują się odmiennymi właściwościami i zastosowaniem. Wśród nich wyróżnić można olej z czarnuszki, nazywany niegdyś “złotem faraonów”. Skąd to niezwykłe miano i jak wykorzystać jego działanie na co dzień? Sprawdź!

Czarnuszka, czyli czarny kminek

Wiele osób kojarzy drobne czarne pesteczki, które bywa używane jako smaczny dodatek do pieczywa, past do chleba, lub jako alternatywa dla pieprzu. Czarnuszka, bo o niej mowa, nosi również nazwę czarnego kminku i jest używana od zarania dziejów. Egipcjanie, będąc przekonani o jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych nazywali olej z czarnuszki “złotem faraonów”, a garść ziaren wkładano nawet do sarkofagów, aby zapewnić sobie dobre zdrowie w zaświatach.

Olej z czarnuszki nazywany bywa "złotem faraonów".

Jak wykorzystać olej z czarnuszki?

Ze względu na swoje silne i skuteczne działanie, olej z czarnuszki od pokoleń używany jest nie tylko w sztuce kulinarnej, ale także w medycynie i kosmetyce. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczne, przeciwdrobnoustrojowe, a także wspiera układ odpornościowy. Ponadto jest ceniony ze względu na:

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru i zawału
  • reguluje poziom cholesterolu
  • pomaga w chorobach tarczycy
  • działa przeciwłupieżowo
  • polecana przy trądziku i cerze tłustej
  • przyczynia się do niszczenia komórek rakowych
  • zwiększa wydolność płuc
  • wspiera leczenie anemii
  • zawiera mnóstwo potrzebnych mikroelementów

Warto zatem wprowadzić olej z czarnuszki do codziennej diety i cieszyć się coraz lepsza forma i samopoczuciem!

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *