
Kraków, jak mało które polskie miasto, doświadczył w przeszłości wpływów tak wielu różnych kultur. Zawirowania administracyjne na przestrzeni wieków sprawiły, że obecność ludności żydowskiej, ukraińskiej, ormiańskiej czy mocnych wpływów austro-węgierskich kształtowały charakter Krakowa przez długie lata. Nie mogło się to nie odbić również na kuchni – krakowskie przysmaki to dania, o których pochodzeniu dzisiaj wielu nie ma pojęcia.
Co możesz zjeść w Krakowie?
Turyści, którzy zdecydują się na posiłek w jednej z restauracji zlokalizowanych w centrum, mają do dyspozycji miejsca serwujące dania kuchni włoskiej, francuskiej czy nawet tureckiej. Kraków jako europejskie miasto otwiera się na kuchnie innych kultur i czerpie z nich pełnymi garściami. To doskonała okazja, by spróbować dań również z innych kuchni świata. Nie zapominajmy jednak o typowo krakowskich przysmakach, które oddają niepowtarzalny klimat miasta królów!

Jakie krakowskie przysmaki to absolutny must have?
W Krakowie nie brakuje lokalnych smakołyków i potraw, których smak warto poznać, będąc w celach turystycznych w tym mieście. Obowiązkowe pozycje na liście krakowskich przysmaków to zdecydowanie obwarzanek, miękkie i pulchne krążki ciasta, charakteryzujące się lekko słodkawym smakiem oraz chrupiącą skórką. Można je kupić dosłownie wszędzie – w sklepach, piekarniach czy cukierniach. Najlepsze jednak są te sprzedawane z niewielkich wózków na kółkach rozsianych po całym Starym Mieście. Nie możesz też nie spróbować maczanki krakowskiej – bułki z długo marynowanym mięsem, najczęściej karkówką i wieloma dodatkami według życzenia. Jeżeli chcesz poznać więcej potraw, zaliczanych jako krakowskie przysmaki, koniecznie odwiedź naszego bloga!
Was this helpful?
0 / 0