
Czy ktoś z nas nie słyszał może o cudownych właściwościach imbiru? W końcu już nasze prababki odkryły jego szczególną „moc” uzdrawiania, a nie miały dostępu do zaawansowanych badań! Co więcej! W takich krajach jak Chiny, Korea, czy też Tajwan imbir jest kluczową przyprawą w kuchni, a w przypadku niektórych chorób również i podstawowym składnikiem leczniczych receptur. Jednakże, czy imbir w diecie dziecka, będzie tak samo korzystny, jak w diecie dorosłego człowieka? Odpowiedź jest jedna – oczywiście, że tak!
Imbir – właściwości
Najpierw kilka ogólnych informacji na temat imbiru. Co o nim wiemy? Uprawiany jest głównie w Indiach, Chinach, Australii, Nigerii, Tajwanie i na Jamajce. Składa się z olejków eterycznych, gingerolu oraz zinferonu (żywice). Imbir zawiera takie cenne składniki jak witaminy E, K, A, C oraz witaminy z grupy B. Ponadto posiada również takie składniki mineralne jak: żelazo, fosfor, czy też potas. Korzeń imbiru wykazuje działania przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe. Wielu pediatrów zaleca stosowanie imbiru w diecie dziecka już od najmłodszych lat.

Imbir w diecie dziecka – jakie są pozytywne efekty?
Imbir w diecie dziecka okaże się szczególnie przydatny podczas przeziębienia. Należy wtedy przygotować syrop lub napar z imbiru. Wystarczy zetrzeć świeży imbir, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dwie łyżeczki miodu oraz przegotowaną, ciepłą wodę. Zamiast wody można użyć też ciepłego mleka. Taki napar dziecko powinno pić kilka razy na dzień. Pomoże to mu się rozgrzać, rozrzedzić śluz oraz ułatwić odkrztuszanie w przypadku kaszlu. Dodatkowo, gdy dziecko ma katar, napar z imbiru złagodzi podrażnienia naskórka nosa.
Was this helpful?
1 / 0