Gotowanie niskociśnieniowe – na czym polega i co możesz zyskać?

gotowanie niskociśnieniowe

Pamiętacie modne niegdyś szybkowary? Wiele gospodyń domowych ceniło je sobie z uwagi na szybkość przygotowywania potraw, jednak teraz słyszy się o nich mniej, głównie ze względu na trudności z otwieraniem pokrywy i ryzyko poparzenia. Miejsce szybkowarów zajęło nowoczesne gotowanie niskociśnieniowe, które jest ulepszone i jednocześnie pozbawione mankamentów, które zawierały szybkowary. Na czym polega takie gotowanie?

Ciesz się pełnią witamin i smaku

Gotowanie niskociśnieniowe polega na tym, że na górę garnka zakładamy szczelną pokrywę z drobnymi otworami. Naszą potrawę gotujemy na parze, garnek bardzo szybko się nagrzewa, bo nie traci ciepła, a nasze potrawy robią się zdecydowanie szybciej. Z uwagi na fakt, iż w takim garnku para nie ulatuje, a zostaje wewnątrz, nie tracimy energii, a danie jest nasycone smakiem. Dodatkowo, potrawy przygotowane w garnku niskociśnieniowym zachowują pełnię witamin, minerałów i wartości odżywczych.

gotowanie niskociśnieniowe

Gotowanie niskociśnieniowe i wybór sprzętu

Należy pamiętać o tym, że gotowanie niskociśnieniowe wymaga zakupu specjalistycznego sprzętu. Potrzebny będzie garnek niskociśnieniowy dobrej jakości, który będzie oczywiście sporo droższy od przeciętnego garnka. Jednak miej na uwadze to, że taka inwestycja szybko ci się zwróci – gotując niskociśnieniowo oszczędzasz także energię! Nie mówiąc już o krótszym czasie gotowania, przy zachowaniu maksymalnych wartości zdrowotnych wszystkich składników.

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *