Większość ludzi rozpoczynających odchudzanie spotyka się z terminem diety ketogenicznej. Na czym polega? Jest to sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Aby jednak była skuteczna i nie stanowiła zagrożenia dla organizmu, powinna być przeprowadzana wyłącznie pod kontrolą lekarza i dietetyka.
Czym jest ketoza?
Ludzki organizm pobiera energię głównie z węglowodanów. Ich nadmiar jest przekształcany w tłuszcz – ten, który organizm odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Zbyt częste i obfite posiłki dają właśnie taką nadwyżkę energetyczną i powodują tycie. Dieta ketogeniczna na czym polega? Na wyeliminowaniu węglowodanów z codziennego jadłospisu i zastąpieniu ich tłuszczami. Organizm pozbawiony głównego źródła energii będzie musiał przestawić się na nowe – dostarczone w pokarmach tłuszcze. Po stwierdzeniu nieobecności glukozy w diecie organizm przemieni tłuszcze w ciała ketonowe – służą one pozyskiwaniu energii, a moment, w którym są wykorzystywane nazywa się stanem ketozy. Ciała ketonowe powstałe z tłuszczu dostarczanego z pożywieniem nie wystarczą jednak do pokrycia deficytu energetycznego. Organizm zacznie wówczas spalać tkankę tłuszczową.
Dieta ketogeniczna na czym polega?
Dieta ketogeniczna powstała jako dieta lecznicza. Wskazywano wówczas na jej dobry wpływ na osoby dotknięte chorobami degeneracyjnymi, jak choroby Alzheimera czy Parkinsona. Poleca się ją także osobom z autyzmem oraz insulinoopornością czy padaczką odporną na leczenie. Założenia diety ketogenicznej opierają się w głównej mierze na spożywaniu odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów i białek. W standardowej, codziennej diecie większości z nas węglowodany stanowią 50 proc., białka 15 proc., a tłuszcze 35 proc. wszystkich spożytych posiłków.
Was this helpful?
0 / 0